Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak wybrać chomika?

Razeer123

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

Chciałbym nabyć chomika. Czy możecie pomóc mi w wyborze? Na pewno syryjski, ale jak wybrać? Chłopak czy dziewczyna? Gdzie kupić? Jaka klatka? Jak poznać zdrowego? Za konkretne odpowiedzi nagradzam +++.

Dzięki wspaniałomyślności administracji już nie pomagam na MPC Forum. 

Jeżeli w dziale panuje burdel, to skierujcie wzrok wyżej. 

Jeśli mnie jakoś znajdziecie (patrz > profil) to chętnie pomogę.

935801456340937867857.png

Opublikowano

Ja miałem chomika dwa razy i nie polecam kupowania tych zwierzątek, chociaż zdarzają się normalne stworki. Lepiej kupić samca, bo potem jak dokupisz mu samiczkę, to będzie szalał jak głupi. Klatki nie polecam, lepiej kupić mu akwarium, bo po klatce może zacząć biegać po górnych szczebelkach i hałasować. Zdrowe są wszystkie, nie sprzedadzą Ci chorego. Wybierz tego łagodnego, spokojnego. I kup go w dobrym sklepie :)

ezgif-com-effects.gif

Opublikowano

Nie no chomika mam w szkole i jest zaje...

Opublikowano

Ja miałam chyba wszystkie dostępne gryzonie i zwierzaki , wraz z jeżem pigmejskim :D
Więc tak: Jak już pisałam w jednym temacie (chyba ty zakładałeś?) NIE KUPUJ W ZOOOLOGU! Kupując w takim sklepie od razu masz 100% pewność, że zwierze jest chorowite ewentualnie umrze wcześniej, niż normalne, z hodowli.

http://e-chomik.pl/chomik-syryjski/

Przeczytaj. Ja z tego tez korzystałam. Również miałam syryjskie chomiczki.
Przy okazji wspomnę, czego nie ma tutaj napisanego, byś sprawdził uszka. Jeśli są zaróżowione to znaczy, że chomik jest chory ( u nich tak wygląda gorączka).
Co do płci to polecam samiczki. Chomiki muszą być w stadzie, czyli musisz mieć więcej niż jedną w klatce (np 2). Samce w pewnym wieku mogą się "podgryzać" nawet, jak są z jednego miotu. Samiczki są bardziej "tolerancyjne".

Opublikowano

Ja miałam chyba wszystkie dostępne gryzonie i zwierzaki , wraz z jeżem pigmejskim :D

Więc tak: Jak już pisałam w jednym temacie (chyba ty zakładałeś?) NIE KUPUJ W ZOOOLOGU! Kupując w takim sklepie od razu masz 100% pewność, że zwierze jest chorowite ewentualnie umrze wcześniej, niż normalne, z hodowli.

http://e-chomik.pl/chomik-syryjski/
Przeczytaj. Ja z tego tez korzystałam. Również miałam syryjskie chomiczki.

Przy okazji wspomnę, czego nie ma tutaj napisanego, byś sprawdził uszka. Jeśli są zaróżowione to znaczy, że chomik jest chory ( u nich tak wygląda gorączka).

Co do płci to polecam samiczki. Chomiki muszą być w stadzie, czyli musisz mieć więcej niż jedną w klatce (np 2). Samce w pewnym wieku mogą się "podgryzać" nawet, jak są z jednego miotu. Samiczki są bardziej "tolerancyjne".

Masz jakiś pomysł gdzie kupić?

Opublikowano

Kupuj tylko w sklepach zoologicznych, poszukaj w swoim mieście albo w pobliskim, może tam znajdziesz.

Właśnie pisałam, by nie kupował w sklepie zoologicznym. No chyba, że chce gryzonia, który jest z miotu w postaci: brat-siostra lub matka-syn.

Kup w hodowli chomików ewentualnie na e-chomiku:

http://adopcje.e-chomik.pl/

Edit: Ogólnie polecam Ci skorzystać z tego forum. Tam też są hodowle oraz oferty adopcji.

Opublikowano

Adopcje echomik, to po 1

Po 2. Najlepiej cos 100x40, do tego dobry kolowrotek 28cm, np. Trixie plastik.

Po 3 NIGDY NIE WKLADAJ 2 CHOMIKOW DO 1 KLATKI!

Opublikowano

Po 3 NIGDY NIE WKLADAJ 2 CHOMIKOW DO 1 KLATKI!

Ooo, no to chomik ma całe życie być samotnym, zwłaszcza, że jest zwierzęciem stadnym? Fakt, samca i samiczki nie wkładać do jednej klatki, no chyba, że jest się gotowym na 10 małych chomiczków, ale tej samej płci to nie problem. Oczywiście jak są z jednego miotu.

Opublikowano

Ooo, no to chomik ma całe życie być samotnym, zwłaszcza, że jest zwierzęciem stadnym? Fakt, samca i samiczki nie wkładać do jednej klatki, no chyba, że jest się gotowym na 10 małych chomiczków, ale tej samej płci to nie problem. Oczywiście jak są z jednego miotu.

Ja czytałem że chomik jest samotnikiem...

Opublikowano

Najlepsza konfiguracja dla chomika (sprawdzona przez 13 miesięcy)

1.Kupujesz KONIECZNIE akwarium, trociny, żarcie, kołowrotek, poidełko i domek (do 350zł)

2.Kupujesz JEDNEGO samca dżungarskiego

3.Masz z nim spokój przez blisko dwa miechy - wtedy trzeba kupić nowe żarcie (oczywiście musisz mu uzupełniać jedzenie i piciu)

Kołowrotek metalowy bo plastikowy nie da ci spokoju.

Voila - masz najlepszą, najcichszą, najmniej agresywną chomiczą konfigurację.

To dobrze czytałeś. Jeśli kiedykolwiek chciałbyś mieć więcej niż jednego chomika (nie ważne jaki gatunek) w jednym terrarium to musiałbyś się na tym bardzo dobrze znać i tego pilnować inaczej wydrapią sobie oczy i zabiją nawzajem :)
Opublikowano

A ma ktoś pomysł na klatkę dla syryjskiego?

Opublikowano

A nie lepsza by była świnka morska ? :D

Nie :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...